top of page
Search

Curățenie de Paște – și în casă, și în minte

  • Cristina Mihaela Petrescu
  • 2 minutes ago
  • 3 min read

Întotdeauna mi-au plăcut sărbătorile, fie că era vorba de Crăciun sau de Paște sau de alte aniversări din familie. Părinții mei au avut grijă să avem sărbători ca la carte. Cu tot ceea ce trebuie. Curățenie în casă, feluri variate de mâncare, cadouri. Evident, cel mai mare efort era depus de mama. Poate că atunci când eram mică nu observam sau nu conștientizam foarte bine ce însemnau totuși sărbătorile pentru ea. Pe măsură ce am crescut am realizat că mama ajungea în ziua de Paște sau de Crăciun pur și simplu epuizată. Da, cu inima plină că le-a făcut pe toate și că ne vede fericiți, dar cu trupul epuizat și cu energia aproape de zero..

În cabinet, am auzit des în perioada asta despre epuizare, despre presiune și vinovăție – “nu fac destul”, “nu e destul de bine”, “trebuie să iasă perfect”. Am auzit că "trebuie" să mergem la mesele în familie, chiar dacă poate nu mai avem energie pentru asta, chiar dacă poate am prefera odihnă și o vizită fără presiuni atunci când se vor încărca bateriile. Sau că "trebuie" să organizăm noi înșine aceste mese și că ele trebuie să fie...perfect!

Așa că zilele dinaintea Paștelui vin, pentru mulți dintre noi, cu un amestec de agitație, oboseală și liste lungi de “trebuie”. Curățenie generală, cumpărături, planuri de vizite, meniuri întregi de gătit, cadouri – toate se adună ca într-o cursă contra cronometru. Și, de multe ori, pierdem tocmai esența acestei sărbători: un moment de reîntoarcere către noi, către cei dragi, către liniște, către sens.

Dar dacă Paștele ar putea fi, înainte de toate, o oportunitate de curățenie emoțională? Dacă, dincolo de geamuri spălate, perdele perfect călcate și dulapuri aranjate, ne-am face puțin timp să ne uităm și înăuntrul nostru?

În rândurile de mai jos, te invit să descoperi câteva moduri în care poți face ordine nu doar în casă, ci și în gânduri. Să pui deoparte ceea ce nu-ți mai folosește și să faci loc pentru ceea ce îți face bine cu adevărat.

1. Curățenie exterioară vs. curățenie interioară

Curățenia de Paște nu este doar despre așternuturi proaspăt spălate și podele strălucitoare. Poate fi și despre a da jos praful emoțional: gânduri care nu-ți mai folosesc, tipare care te obosesc, griji care s-au adunat și s-au cronicizat. Între două rafturi șterse, poate fi loc și pentru o întrebare esențială: “Ce port în mine și aș vrea să las deoparte?”

2. Lasă “perfectul” în pace

Perfecțiunea e, poate, cel mai greu de satisfăcut oaspete. Are cerințe multe și lasă urme de epuizare. În schimb, autenticitatea – chiar și cu imperfecțiuni – poate aduce mai multă apropiere, mai multă căldură, mai mult sens. Nu e nevoie să fie totul “ca la carte” pentru ca Paștele să fie memorabil. Uneori, e suficient să fii prezent cu adevărat. Aș zice că, de fapt, asta contează cel mai mult.

3. Spațiu pentru suflet

Găsește măcar 10-15 minute pe zi pentru sufletul tău. Poate fi o plimbare în natură, o pagină de jurnal, o cană de ceai în liniște, o carte bună. Sau poate câteva întrebări scrise pe hârtie:

  • Cum mă simt, cu adevărat, în această perioadă?

  • Ce aș avea nevoie ca să mă simt mai împăcat/împăcată?

  • Ce îmi face cu adevărat plăcere în perioada asta?

4. Redefinește sensul sărbătorii

Indiferent de cât de conectat ești la partea spirituală a sărbătorii, Paștele poate fi un bun prilej de reflecție. Poate însemna o revenire la lucrurile simple, esențiale: relațiile semnificative, compasiunea, recunoștința, speranța. Poate fi un timp în care nu “trebuie” să demonstrăm nimic, ci doar să fim.

5. O invitație blândă

Poate că anul acesta, în loc să te întrebi “Am făcut destul?”, să te întrebi “Mi-am oferit suficientă grijă?”. În loc să îți planifici fiecare minut, poate să lași și puțin spațiu liber. Iar în loc de obiective, să ai doar o singură intenție: să fii acolo, cu tine și cu cei dragi, în tihnă.


Sărbătoarea e despre prezență. Despre lumină. Despre a face loc pentru ceea ce contează cu adevărat. Sper ca Paștele acesta să-ți aducă nu doar liniște în casă, ci și în suflet.


Sărbători cu ce ne face bine să avem!



 
 
 

Comments


bottom of page