top of page
Search

Endorfina, calmantul natural al durerii

  • Cristina Mihaela Petrescu
  • Mar 18
  • 3 min read



Cei mai mulți dintre noi, căutăm constant soluții pentru anihilarea durerii, fie că vorbim de cea fizică, fie că vorbim de cea emoțională. Organismul nostru a fost atât de inteligent creat încât are un răspuns natural inclusiv pentru asta. Endorfinele sunt calmante naturale ale organismului. 


Așa că dacă vă spunem că endorfinele pot elibera stresul și pot crea o stare de bine, cu siguranță veți dori să aflați unde se află ”magazinul” de endorfine. Slavă Domnului, este la îndemâna fiecăruia dintre noi. 

Acest hormon este eliberat de hipotalamus și glanda pituitară ca răspuns la durere sau stres, ameliorând durerea și creând o stare generală de bine. Endorfinele sunt de altfel esențiale pentru supraviețuire, fiind asemuite cu morfina, doar că au avantajul de a fi produse în mod natural de propriul nostru corp.  

Există aproximativ 20 de tipuri de endorfine, dar cel mai cunoscut este beta-endorfina, asociată cu high-ul alergătorului. Eliberăm endorfine atunci când râdem, ne îndrăgostim, facem sex sau mâncăm o masă delicioasă. Pare simplu, nu? 

Endorfina produce, practic, uitarea care maschează durerea, acel așa numit sentiment de euforie. Este hormonul care ne motivează să ignorăm durerea pentru a putea scăpa de primejdie atunci când suntem răniți, spre exemplu. Endorfina maschează pe termen scurt durerea, suficient cât să-i ofere, spre exemplu, unui mamifer rănit posibilitatea de a ajunge la adăpost. Este practic modalitatea prin care organismul primește un pic de timp ce îi poate asigura supraviețuirea. Acel moment de respiro oferit de endorfină este însă extrem de scurt. Durerea este importantă pentru supraviețuire, este semnalul corpului tău că ceva nu este bine. Ori dacă am ignora constant durerea, am ajunge să punem mâna pe aragazul încins și să mergem cu piciorul rupt. Dacă nivelul endorfinei ar fi în permanență crescut, nu am lua decizii bune pentru supraviețuire. Este necesar să simțim durerea pentru a lua măsuri în privința ameliorării ei.

Endorfina este eliberată atunci când îți depășești limitele, până în punctul suferinței, dar nu a apărut pentru a motiva durerea autoprovocată, ci pentru a te scăpa de durere. 

Endorfina nu a evoluat însă pentru a masca durerea socială. Pentru că în prezent viața noastră nu este continuu amenințată, dedicăm mai multă energie dezamăgirilor sociale, ceea ce ne dă impresia că existența este mult mai dureroasă, chiar dacă, în realitate, este mai puțin dureroasă. 

Suferința socială nu declanșează secreția endorfinei, în schimb euforia generată de endorfină maschează suferința socială. Acesta este motivul pentru care oamenii sunt dispuși să îndure durerea fizică. Însă ce trebuie să înțelegem este că a-ți vătăma propriul corp pentru a te bucura de endorfină este o cale total greșită de a căuta fericirea. Se creează astfel un cerc vicios tragic, în care ești nevoit să-ți provoci tot mai multă durere pentru a obține același puseu de endorfină. Acest cerc vicios al dezamăgirii cauzate de endorfină ne ajută să înțelegem de ce oamenii care-și fac rău singuri par a fi tentați să-și provoace și mai mult rău. 

Putem crește însă eliberarea de endorfine din organism prin implicarea în multiple activități. Exercițiile fizice ajută la stimularea acestui hormon. Un ritm moderat-intens este cheia spre eliberarea endorfinelor. Endorfina este stimulată și când faci întinderi. Întinderile ușoare îmbunătățesc circulația sângelui în zonele încordate. Oprește-te înainte de a simți durere. 

O altă modalitate eficientă de a produce endorfine este acupunctura. Plasarea acelor fine în piele în anumite puncte ale corpului declanșează secreția de endorfine. 

Meditația ajută și ea datorită respirației profunde și a concentrării creierului, acțiuni ce calmează mintea și ameliorează durerea. 

Endorfina este responsabilă de sentimentul de fericire pe care mulți dintre noi îl simțim după ce facem sex. În plus, cercetătorii consideră că endorfinele facilitează eliberarea altor hormoni care sunt implicați în sentimentele de dragoste.

Când cântăm, dansăm, batem într-o tobă, facem mult mai mult decât să-i distrăm pe ceilalți. Eliberăm, și în acest caz, un val de endorfine care se pare că ar putea crește toleranța la durere. 

Și hohotele de râs pot face minuni în stimularea producției de endorfine. Unde mai punem că râsul modifică și nivelul serotoninei și al dopaminei. Nu funcționează însă la fel atunci când este vorba de râsul fals. 

Plânsul eliberează la rândul său endorfina ca urmare a extenuării fizice. Nu ne dorim să ne facem  un obicei din a plânge, pentru că această acțiune eliberează și mult cortizol, dar majoritatea adulților își reprimă nevoia de a plânge, ceea ce duce la crearea de tensiune. Plânsul ușurează această tensiune. Mai exact, câteva minute de plâns te pot elibera de un sentiment neplăcut reprimat ani la rândul. 

Timpul petrecut în aer liber, la soare, aduce, la rândul lui, endorfinele în viața noastră. Lumina ultravioletă stimulează eliberarea beta-endorfinelor în piele. 

Așa că o plimbare în natură cu cineva drag, cu care putem râde în voie, cânta și dansa fără rețineri, ne poate face instant creierul fericit!

 
 
 

コメント


bottom of page